meebo

:: Geng-geng Aku Buncit ::

Monday, February 28, 2011

~FINALLY....i am freeee~

Salam and anyong all!

~lalelilolu~
wahhh!! tak sangka..setelah berpenat lelah aku melalui hari-hari resit examination aku, akhirnya aku sudah bebas..muahahaha..kalau aku ingat balik the first post during my re-sit examination period, tak sangka diam tak diam dekat dua bulan lebih jugak laa aku duduk kat UIA ni..LAMANYAAA..tau2 je abes..awal2 dulu aku rasa macam..macam...MACAM- MACAM LAAA..sebab bila dapat tau kena re-sit je aku dah nangis2 and sedih2 dah..korang tak caya tengok sini..

tadi, setelah penat bermarathon sekali lagi dari finance division ke AnR akhirnya aku dapat amik aku pnye full trascript yang tak berapa nak cantik..ye laa..tak berapa nak bijak kan..takpela..terima je laaa..dan makanya ini bermakna aku dah takde lagi hutang piutang dengan UIA..lepas2 ni kalau UIA mintak duit lagi siap laaa..aku gigit2 hidung yang mintak duit tuh!!!dan maknanya aku dah officially grad dan bole cari kerja..haha.. 

jadi ni gedik2 nak tulis post terakhir aku ketika berada di CC Mahallah Asiah..(ye..gedik aku tau..) untuk kali yang terakhirnya...ye la, nak online wireless dah tak boleh sebab aku dah grad kan..ish..dengkis la UIA ni..apa2 pun saya bersyukur kepada Allah SWT kerana akhirnya Dia dah memudahkan jalan saya..Alhamdulillah ya Allah..dah dapat transcript tu makanya aku bole tido lena..

tapi, apa-apa pun untuk hari ni aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada kawan merangkap guardian merangkap kakak saya cik Farah Adilla sebab setia temankan saya hari ni..berpanas-panasan teman saya amik transcript..thank you dil..terlalu banyak benda yang ko buat utk aku..Allah je bole balas..huhu..muah3x!! 

and for encik Ahmed Rowin, thank you for being there whenever i need you..(faham tak..hehehe..gurau je derr)..terima kasih untuk friendship ni..rasanya ju tak penah ucap terima kasih secara ikhlas..maaf kalau ada sakit hati..salah cakap dah kasar bahasa..

akhir sekali untuk encik Helmi@kluang@helena..banyaknye nama kau..thank you for being mine though i cant keep you..but you'll always be in my heart..^^..hahaha..

thank you guys!! sayang korang selaluuuuu..dah2..aku nangis jugak kang..orite..masa utk mengundurkan diri..jangan dirindui aku kerna aku hanya seorang buncit..byeeeeeee..

Assalamualaikum.




Friday, February 25, 2011

~enjit-enjit semut...~

Salam and anyong!!!


~dududududu~



hai semua!! korang watpe??sehat??bagus2..dikala aku mengetik2 kekunci menaip diblog ni aku sedang menahan lelehan hingus dan menahan sakit tekak..wuhuuuu..semalam kena hujan..pagi tadi terus macam nak demam..tekak sakit..kepala sakit..hidung sakit..lantas aku terus rasa nak nyanyi lagu "enjit-enjit semut...siapa sakit naik atasssss.."

ouh..rase macam suam2 je badan ni..kalau dapat melepak atas katil mmg syok laaaa..masalahnya aku tak makan ubat lagi..huhu..takpela..nanti jap lagi aku nak beli panadol..tapi tak makan lagi..hah..maksudnye kena la beli makanan dulu..lalala..makan aku takde masalah..selera aku BESAR!! haha..makan ubat yang aku malas sungguh2..takpe..the panadol can wait..
sedang2 aku nyanyi2 lagu enjit-enjit semut tu, tiba2 je tangan rasa gatal nak gugel lagu tu kat youtube..maka berjumpalah aku dengan video ni..haha..(takde kaitan pon dengan tahap kesihatan aku pada hari ni) tapi aku suke gila video ni..cube la korang chekidddddaut sikit..hahaha..lawak2..okey2..before aku caucincau..nasihat aku pada semua, jagalah kesihatan korang dikala cuaca yang tak menentu ni..kalau tak jaga diri sendiri la yang susah..jadi cam aku..*tarik hingusssss..
okey, dengan tu aku dengan ~lalalalalanya~ meminta diri..mengundurkan diri yang tak sihat ni..jangan lupa tengok video tu tau..adios..
assalamualaikum..



p/s: semut pernah jatuh sakit tak??ape kaitan semut dengan orang sakit?? sape bole jawab??


credit to: slimiz29



Wednesday, February 23, 2011

~ini bukan basic malahan SAMPAH~

Salam and anyong!

~lalalalala~

MySpace

sehat??? moga semua sehat berkriiimmm...aku? lately hati ade sakit sikit..dan aku sangatlaaaa takleh nak simpan lagi..tak tau nak cite kat sape..so aku rase tempat paling best untuk aku muntahkan semua is through my blog.

aku tak tau nak cakap macam mane..nak mula macam mane..sebab aku sedar..biarpun blog ni adalah kepunyaan penuh juga hak milik aku, tapi tetaplah aku kena menjaga adab berblog..aku akan cuba untuk tidak menghubungkaitkan masalah aku ni dengan orang lain..tapi aku manusia biasa..jadi sebelum ape2, kalau2 mengguris hati sesiapa, aku mintak maaf laaaaa siap2...jangan nak touching2 sangat laaa..


MySpace

so ape yang aku sentap sangat ni? asal cerita ni mula dengan pendedahan seseorang melalui blog beliau..summary tentang satu program teater hasil kerjasama bersama..tapi ape yang aku cukup tak puas hati ialah pendedahan beliau yang tak sepatutnye didedahkan..kerana pendedahan tu bole menimbulkan rase tak puas ati dari pelbagai pihak..terutama sekali yang ditujukan..

ye, aku mengaku silap aku dimana aku menggelar korang-korang "SAMPAH"..satu connotation yang bole dikatakan rude..sangat rude.. okay, biar aku sampaikan apa yang aku panggil sampah.. definisi sampah yang aku maksudkan ialah apabila lakonan yang diberikan tidak mencapai piawaian atau expectation seseorang..especially the director..sudahlah tak mencapai piawaian, berlagak diva plak tu..dan biar aku katekan yang SAMPAH itu NORMAL sebenarnye dalam teater..kalau nasib baik, kenala sampah..kalau nasib malang, macam2 lagi term yang kau akan dapat..


tapi, tak semua yang akan dapat sampah sebenarnye..hanye orang2 yang tertentu je aku berikan title tu..so aku tak tujukan sesuka hati aku je..dan wujudnya terma2 seperti sampah ni adalah untuk memastikan para pelakon memberikan 200% komitmen dan penghayatan...jadi sekali lagi, SAMPAH itu NORMAL..semua orang bermula dari bawah or sampah..kita belajar, belajar dan belajar..barulah boleh jadi dari ZERO to HERO..


apa yang mereka tak paham ialah, pertama kali berlakon bukan alasan untuk tidak memberikan yang terbaik..mula dari audition, itu bermakna mereka dah terikat dengan komitmen yang mereka pilih sendiri..so abide by your choice..dan untuk mereka yang pernah naik pentas pulak, jangan sekali2 rasa diri anda diva..terlalu banyak benda yang belum lagi anda khatam..dan walaupun teater ni hanya untuk suka2..tapi amanah tetap amanah..  


tapi dari hari ke hari aku dapat lihat potensi sampah2 ni berubah..bukan lagi sampah tapi sudah nampak kegunaannya..jadi sekali lagi aku ingatkan, SAMPAH itu NORMAL..jangan terlalu negatif bila digelar sampah, kerana percayalah SESUNGGUHNYA BALASANNYA BESAAAAR...erk..silap2..percayalah tanpa gelaran sampah, mereka takkan sedar akan potensi dan kebolehan mereka..and then, there'll be no room for improvement..


mungkin silap aku tak bangkitkan isu ni masa round table..jadi semuanya jadi salah faham..so here i am..cuba untuk merungkaikan segala kekusutan..eceeeehhhh..okay..dah aku malas nak merepek..so ada yang terasa normal la tu..jangan nak touching2 sangat laaaa..okey..bye...


p/s: aku dulu pernah jadi sampah jugakkkk..malah sampah yang tak diterima dalam production..
p/s/s: pada yang membaca, percayalah anda bertuah dapat director macam "DiL"..















Sunday, February 20, 2011

~rusty brain..rusty English~

Assalamualaikum and salam sejahtera.

nape aku rase otak aku semakin berkarat??dan kerana itu English aku juga turut terjejas..tiap2 kali aku rase nak ckp omputih, aku rase mcm ade vacuum dok sedut balik kata2 aku mcm siput sedut..sedih laa..nape ntah..aku takot salah cakap kot..takot kena gelak..mau tak..4 tahun amik English but i cant even converse a simple English sentence pon kat orang..4 years was a waste then..


each time i wrote something in English i end up either pressing 'backspace' or clicking the 'x' button..still thinking of doing the same thing now..camne eh aku nak buat???


1. baca buku orang putih- slalu je tp bile tak paham words aku ignore and buat2 paham..


2. dengar lagu orang putih- playlist is filled with korean and korean songs only..tp korean pon rusty jugak..


3. biasakan diri cakap omputih ngan orang lain- the thing is, i'm a very shy2 cat one..


4. blaja sendiri dengan melakukan byk exercise- huhu..rase cam serba tau lak bila kena ulang balik exercise budak2 skola..


5. tulis diari dalam English- bole dipertimbangkan...tp update setahun sekali..


and the list goes on and on..


kalau nak dikirekan byk cara..tp yg paling penting usaha..cume antara ya atau tidak je..yang lain tu byk ALASAN!!!!ditujukan khas utk diri sendiri..takpelaaa...rase nak blaja balik..tu la time blaja ko main2..padan muke..huuuuu..




p/s: last but not least, i can always write my post in English. hehe..i'll think about that again..








Monday, February 14, 2011

~rindu~

Salam semua..

weyh!!! rindu nye aku nak update blog ni..
lame dah rupenye tak update..
maklum la aku sibuk dgn teater baru2 ni..
dah setel teater baru aku dapat online..
tu pon takleh selalu sbb dah takleh nak online freeeee..
damn! oh, tu berlaku kerana aku sudah grad!! yeay!! 
tapi bila dah selesai dengan resit-examination sekarang nak kena fikir pasal clearance pulak..
nak kena langsai hutang piutang dengan UIA plak..huhu..
lepas tu aku kena fikir pulak pasal future aku..
seriously, i have no clear view of what i want to do..
obviously i have to get myself a job tapi i dont know where to start..huhu..
anyway takpela..one step at a time..insyaAllah everything is going to be fine..Amiiin~~

 


Friday, February 4, 2011

~tips blogging dari blogger utk blog~

Salam and anyong..

hye kamu3x..tengah buat ape lak ni? update blog ke? same laaa.. lambat sket update..macam bese laaaa idea tak mari..dah macam2 gaye dan macam tempat aku pegi semata2 nak cari idea..tapi dapat gak akhirnye aku keluarkan sebijik..sebijik jeee???adess..

ok anyways, td aku saje2 la post kat Sahabar Blogger pnye fb pasal readers, followers ngan commentators mane yang paling penting? mestilaaaa aku tau jwpan dia..tp sbb aku nak nyemakkan wall fb Sahabat Blogger jadi haruslaa aku muncul dgn soklan2 camtu..haha..macam2 feedbacks la aku dpt..

tapi yang dua ni mmg membina laaa..thank you sunbaenim..tak berani la letak name and gambar korang..






so amenda yg aku nak sampaikan sebenarnye?? aku nak cube menjadi blogger yang mcm gitu laaa..selama ni aku takde adab sikit bile berblogging..hehe..jadi dgn tiupan smgt dari mereka2 ni rase berkobar2 lak semangat nak jadi blogger tegar..(errrr...matilaaa)..

ni satu lagi jawapan yang aku suke:

adoi..btol gak kate dia..haha..


okeylaaa..jadi inilah tujuan post ni..nak berkongsi ngan kamu sume ape yg aku rase..hehe..okay..mate aku dah berhalusinasi..jadi ade baiknye aku masuk tido..okay..selamat malam..anyonghijumuseyo yeoreobun..


p/s: ni tak kire plagiarism kan??aku nak kasi credit tp aku tak berani nak tunjuk identiti mereka..camne??





Thursday, February 3, 2011

~Sengal Zone : Polis Sentri !~

Salam and anyong!!!

wassssupp people..how's life?? cik jojo is back with a new post..jeng3x..
ni nak join segmen dari Sengal Zone..hah..ape plak segmen sengal dari dia ni malam ni??
let chekidaaaaut..




Anda nak jadi apa? Polis ke Pencuri?

aku nak jadi pencuri!! 


Berapa laju agaknya kalau anda berlari?

laju sikit dari kura-kura..
so kalau aku kena kejar, mestila kena tangkap..
sebab tu aku takleh jadi polis..
kalau aku jadi polis maka berleluasa lah pencuri kat muka bumi ni..

haaa..aku nak tag sume orang yang dah terbaca entri ni..
haaaa..cpt jawab..ko polis ke pencuri??
okey..selesai..nak warm up bersedia nak lari..hahaha..





Tuesday, February 1, 2011

~perigi cari timba? teruk sangat ke?~

Assalamualaikum and anyong readers!

harap kamu semua dalam keadaan sihat dan walafiat yeh..Alhamdulillah, hari ni cik jojo rase segar dan sihat kerana matahari sudah mula menampakkan diri beliau hari ni..it feels good to be under the sun..kya~~..pastu bole main2 kat jemuran..(hamik ko..sebundle kain dijemuran tadi..)

okey! hari ni aku nk tanye sikit kat kamu2 ni..(pade yang membaca..kalau ade)..ape pendapat korang tentang konsep perigi cari timba? nak kasi spesifik lagi, girls who make the first move in relationship..tak kesah la relationship yg bf/gf ataupun perkahwinan..jarang kan kite dengar pasal bende ni? kebiasaannye orang laki yang akan mulekan dulu..tp kalau lah terjadi situasi perigi cari timba ni, ape yang akan jadi?? teruk sgt ke reputasi seorang perempuan kalau dia start dulu?? 


haaa..nape aku nak tau sangat..just nak tau pendapat korang je..kalau korang lelaki, korang kesah tak kalau org pompuan yang mulakan dulu??kalau korang perempuan korang kesah tak nak amik first move and sekaligus digelar perigi cari timba?pada sape2 yang ade pengalaman, bole dikongsikan bersama..


p/s: aku nak cari timba ni..*tibeee





~Segmen Meh Berkawan Ngan Siput by XxBloggerSiputxX~

Salam and anyong readers! 

anyonghaseyo yeorubun..kekeke..sihat tak?? harap2 sumenye sihat..maklumlaa cuaca sekarang ni tgh hujan kan..aku sendiri pon sedang runny nose ni..(hingussss...hingusss..)..okey, ape cite hari ni? hari ni ade org nak jadi member ngan aku..sape? membership..hahaha..(okey..lame joke..soorrry..haha)..

bukaaan..hari ni, aku ditag oleh azee ssi..tapi this time bukan contest or GA tp segmen yg dinamakan "Segmen Meh Berkawan Ngan Siput by XxBloggerSiputxX"..haaa, btol la ade orang nak jadi member aku..so anyway jom nengoks kite kena buat ape..macam best jek..



hello siput, biar aku kenalkan diri aku kat ko eh..

nama betul: juliana
nama tipu2: jue a.k.a buncit
umur: 23 tahun..nak masuk 24..(saje kasi pening)
jantina: perempuan
watpe skang: tgh blaja lagik..kat UIA Gombak..
hobi: byk gile..paling best aku suke nyanyi and berlakon..

aku join segmen ni sbb segmen ni mcm best..
mmg best pon sbb takde sape nak kawan ngan aku..sedih jap..
plus, aku rase mcm cool sbb berkenalan guna teknologi canggih..ape aku merepek??
and sebab aku nak tambah bilangan kengkawan kat laman sesawang ni..

okey2..cukup2 la merepek..skang aku nak tag orang pulaaak..aku nak berkenalan ngan korang jugak..bukan incik siput je..





haaa..tu la dia serba sedikit pasal aku..pada sape2 yang ade terbaca post ni kalau korang rase nak tambah member jom la join..incik siput mesti gembira..jom chekidaut blog XxBloggerSiputxX dan menambah kawan2..okey..tu je aku nak post..jumpe lagi..see ya..


p/s: incik siput, selamat berkenalan..^^