meebo

:: Geng-geng Aku Buncit ::

Friday, September 16, 2011

~ Stop Complaining ! Be Thankful ! ~

Assalamualaikum!


Salam hari Malaysia dan Salam 1 Malaysia. Ehceh. Feel sikit hari ni. Firstly, i would like to wish everyone happy Malaysia day! Sila berbangga dengan tempat tumpahnya darah kita ini, negara Malaysia yang aman dan makmur lagi maju. Okay. Semangat jap. Hehe. 

Dihari-hari cuti ni aku amik la kesempatan sejam dua nak menaip. Ceritanya pasal mengomel. Baru-baru ni syarikat tempat aku bekerja tu dapat baju uniform. Standard la. Baju ala-ala corporate gitu kan. Kaler-kaler dia agak meriah mengikut kesesuaian department la. Bila sorang-sorang dah dapat baju tu, kami pun ape lagi. Testing 1,2,3 la. Bila dah testing, macam-macam la pulak komen yang budak-budak ni bagi *termasuk laaa aku, aku pun kritik sekali. hehe*. Besar laaa. Buruk laaa. Warna macam ntah apa-apa laaa. Labuh laaa. Macam Alam Flora laaa.  Macam cleaner laaa. Macam-macam laa.

Bila aku balik umah aku komplen pulak kat mak aku. Baju ni macam ni..macam tu..tak suka..bla..bla..bla. 
Mak aku jawab, " Tak baik merungut. Pakai je la. Kat situ la nana cari rezeki."

Lepas tu aku terdiam dan terfikir. Betul gak. Memang la kalau boleh kite nak semuanya tersarung cantik kat badan kite. Orang tengok pun terlanggar tiang. Tapi, dari kite komplen lagi baik bersyukur. Ada gak baju uniform. Nak cantik sangat pun, takde benda yang kekal cantik kat dunia ni. Tu semua duniawi semata. Yang cantik tu perangai dan akhlak kite. Kan? kan? Baju cantik perangai tak senonoh tak guna gak kan.

Tapi bila aku dah sarung baju tu, okay je. Orang puji aku lagi ade la. Hehe. Riak disitu. Jadi terpaksa aku tarik balik kata-kata aku. I put on the uniform the very next day and went to the office. With pride. Haha. Biarpun akak cleaner tu cakap macam bendera Indonesia *because mine is red and white*, aku tak peduli. :)

So kesimpulannya, let's stop complaining and be thankful. hehe. Ingatan untuk diri aku sendiri. 





chow dulu. Assalamualaikum! peassss!



p/s: technical. haha. kau mampu??



Saturday, September 10, 2011

~ Langsi La Lu ! ~

Assalamualaikum!


Selamat malam! Siapa lagi yang tak tidur ni? Aku dah tido tadi tapi aku terjaga dan sekarang aku lapar tapi malas nak makan. *kunyah laptop* Anyway, i'm always feeling annoyed with some people lately. Bukan lah aku nak memaki beliau-beliau disini cuma perangai dia yang annoying itu menyebabkan aku mahu meluah perasaan kat sini. 

So i have a question, how can a person be so uncivilized? By uncivilized i mean impolite and bad mannered. Hari ni dua kejadian yang membuatkan aku berfikir sejenak. Manusia yang berpendidikan tinggi, berstatus tinggi, bergaji tinggi dan segala segi pun tinggi ni memang langsi ke? I am not overgeneralizing this group of people, yela banyak je orang yang berhormat yang memang elok perangai dia. Kadang-kadang segelintir je. Tapi yang segelintir ni la yang mengganggu hidup masyarakat setempat.

Tak paham aku. Susah sangat ke nak hormat orang? Aku cakap pasal ORANG ye. MANUSIA. Bukan HAIWAN. Eh! Haiwan pun aku hormat tau. Apetah lagi MANUSIA. Jadi kalau orang lain kurang ajar ngan aku, aku rasa macam dia tak layak digelar manusia je. Zaman mana kau hidup? Takde tamadun sungguh. Nak kate tak pandai belajar tinggi. Kalau ye pun dah memang perangai kau tak hormat orang, kau tak rase nak ubah ke? Bukan lama pun hidup ni. Kalau kite saling hormat-menghormati kan dapat pahala jugak. Allah pun sayang.

Tapi itulah yang membezakan manusia. Pangkat dan darjat. Cuba buang dalam longkang benda tu. Kerana kita semua sama dimata Allah. Yang membezakan kite sebenarnya iman dan takwa kita. So, takyahla langsi sangat. Aku pun tak nak la cakap lebih sangat. Kate kat orang tibe-tibe aku pun sama langsi macam orang-orang ni. Jadi pengajarannya kat sini, hormat lah orang sekiranya anda mahu dihormati. Langsilah sekiranya anda mahu dilangsi. Penat dah meluah. Lega rasanya. 

Maka dengan ini, hamba mahu menyusun sepuluh jari dan memohon maaf pada semua. Selamat malam dan Assalamualaikum! Peace!




p/s: abaikan kemerepekan aku. 




Tuesday, September 6, 2011

~ Kenapa Aku Single ?! ~

Assalamualaikum!


Selamat malam kawan-kawan alam mayaku! Terima kasih kerana sudi menyinggah kat blog aku yang tak seberapa ini. Terharu aku. *lap airmata*. Anyway, hari ni aku nak cite pasal topik yang aku jarang-jarang la nak cite kat orang. Hehe. *blushing*. Ececeh. Okay, topiknya adalah antara sebab kenapa aku masih single. Haaaa.


Dikiri kanan aku banyak betul couple-couple yang sedang bahagia. So, tipulah kalau aku cakap aku tak jeleskan? Hehe. Dalam jiwa aku ni memberontak nak mengorat lelaki tapi tiap kali aku nak usha jantan je ada few things that stopped me from doing so. Then i end up being single. Haha. Loser gile kan.

First: Aku single sebab aku aku tak laku.
Haha. Ye, penat aku menjual minyak tapi tak penah satu pun menjadi. Nak cakap aku gatal, silakan. Takde masalah. Aku mengaku. Lalala. Tapi maybe aku fail sikit when it comes to the art of seduction kot. Okay agak lucah disitu. Keke. 

Second: Aku single sebab aku tak reti bercinta.
Mesti ada yang kate aku poyo kan. Tapi biarlah. Aku tak reti la kalau dah bercinta, mesti nak kena jumpa selalu sedangkan aku lah makhluk tuhan yang paling malas nak jumpa orang. Pastu 24 hours aku nak kena update kat si dia aku kat mana, aku buat ape, aku dah makan belum, dah pegi jamban ke belum sedangkan aku malas gila nak text or call orang. Then, aku mesti kena pujuk dia kalau dia marah or merajuk sedangkan aku orang yang tak reti nak pujuk orang. Kalau tak pujuk kang gaduh pulakk. Tak ke susah??

Third: Aku single sebab aku tak berani hadapi pergaduhan, perpisahan dan yang sewaktu dengannya.
Aku tak pernah lagi gaduh time bercinta, jadi aku takut kalau aku gaduh dan akhirnya berpisah, merana dan sengsara. So biar je la. Tak yah cinta-cinta. Kalau putus tengah jalan aku tak cukup gagah nak hadap sorang-sorang. Aku manusia yang lemah. Tibaah.

Fourth: Aku single sebab aku bukan calon isteri dan menantu pilihan.
Lalala. I guess there are still many aspects that i need to change about myself. Perangai kasi senonoh sikit. Hidup kasi stabil sikit. Pastu barulah bole jadi isteri dan menantu pilihan.

Fifth: Aku single sebab aku memilih calon.
Homai! Mana aku nak cari calon yang selain daripada beriman dan baik hati, tak merokok apa sume, aku nak laki yang boleh cakap bahasa korea dan suka berkain pelikat. Kat mane ade??

Sixth dan yang seterusnya...aku takleh fikir. Haha. Tu je kot. Jadi, begitulah kesudahannya. Beginilah aku. I'm single, i'm okay! Haha. Sudah-sudah. Sekadar bercerita. Okay. Gudnite!



p/s: cerita diatas adalah rekaan semata-mata. tidak ada kena-ngena ngan sape2 samada yg hidup atau yg mati. :)