meebo

:: Geng-geng Aku Buncit ::

Sunday, November 13, 2011

~ Bila Nak Kahwin?! ~

Assalamualaikum!



image by Google

Evening everyone! What are you guys up to tonight? Nothing much as for me. It has been the same weekend. Boring as always. Dari pagi sampai malam aku menganga dirumah. Hehe. So mari kite mulakan update malam ini. Pertama sekali aku nak ucapkan tahniah! Yeay! Tapi untuk siapa? Haaa. Tahniah kepada kawan-kawan dan geng-geng diluar sana yang bakal bertunang juga kepada yang bakal berumah tangga. Selamat melangkah ke alam perkahwinan. Tahniah sekali lagi.

Jap! Why so sudden? I mean the congratulates and wishes and all. Haha. Lately aku perasaan, dah ramai kawan-kawan aku yang naik pelamin. I'm talking about friends of my age. So secara tak langsung aku tiba-tiba terfikir. "When is it my turn? When will i get married?". Seriously, i DO NOT like to talk about marriage that much. It makes me feel so old. I mean, it's the moment for you to live like a real grown up, which i'm having some problems dealing with. 

Anyway, tipulah kalau aku cakap aku tak nak kawen. TIPU GILA okay kerana akulah manusia yang paling gataiiii nak kawen.  And people have been asking me "bila nak kawen?". Tapi each time i think of marriage i freaked out and these question appear.

1. Berapa bersediakah aku nak menghadapi alam perkahwinan?
Kawen ni bukannya main-main. Banyak persediaan yang aku kena buat. Dari segi mental, fizikal, rohani dan jasmani. Bersediakah aku nak jalankan tanggungjawab aku sebagai seorang isteri? Masak, kemas, beranak dan jaga anak and bapak dia sekali??? Huhu. Kadang-kadang aku berfikir sampai aku jadi takut nak kawen. 

2. Bolehkah aku jadi isteri, ibu, anak menantu yang disayangi dan dihormati?
Errr. Ni pon soalan yang menakutkan. Melihat kepada perwatakan dan perangai aku yang sekarang ni, yang tak senonoh dan kurang dewasa ni, rasanya macam TAKK. I'm not a good daughter so not sure what i'll end up as. Tak taulah aku mengajar anak aku jadi apa nanti. Dan cerita pasal ibu mertua ku pulak. Memanglah aku nak kawen ngan anak bukan mak dia tapi sedikit sebanyak i'm going to be involved with his family as well thus i have to be a kind-hearted and loving menantu. Barulah mak mertua sayang. #Matilaaa.

3. Bahagiakah perkahwinan aku nanti?
Cewah. Ni soalan paling menakutkan. Andai badai dan ribut melanda. Adakah aku cukup kuat untuk hadapi itu semua bersama si dia? Macam mana pulak andai perpisahan yang terjadi. Baikklah. Mengarut sampai kemana dah aku ni?

Jadi, sekarang ni aku lebih suka untuk tidak berfikir tentang kawen. Senang cite aku tak ready lagi lah. Walaupun aku rase umur aku sekarang ni dah sepatutnya kawen. Tapi apa pun, Allah tu Maha Mengetahui. Mungkin esok atau lusa giliran aku pulak and time tu aku dah siap sedia untuk bergelar seorang isteri. Cewaaah. Berangan la kau. GATALLL. Haha. Haih. Sudahlah. Post ni wujud kerana aku tak larat nak menjawab soalan "BIla nak kawen?". Mungkin aku patut letak stick-it-note kat dahi aku saying " I'll get married when i'm ready!"



p/s: sebelum kau gatal nak nikah sila lah cari calon dulu. takdak calon dengan sapa hang nak nikah?






Friday, November 11, 2011

~ I Am Sorry ! ~

Assalamualaikum!


Hai peeps! How's Friday? It's my 11.11.11 post. Hehehe. So ape yang best hari ni? Mesti kau semua ada story sendiri to mark your own 11.11.11. Tapi aku takde cerita yang best pon hari ni. Cume tadi kakak ofis bawak aku pegi d'limau nipis. Makan tengahari. Perghh. Terbaikkk! Makanan yang enak, sedap dan berpatutan. The best part is, hari ni kan Jumaat so ramai orang pergi solat. What caught my attention was guys wearing kain pelikat. Muahaha. Okay. Enough with the kain pelikat. Aku nak cakap pasal benda lain sebenarnya.


 Aku nak mengaku yang aku memang tak boleh simpan apa yang aku fikirkan. Maksudnya, kalau aku bengang memang jelas terpampang di muka aku. Ha. Jadi orang selalu salah faham dengan aku. Kalau aku tak suka memang jelas kelihatan, tapi tu tak bermaksud aku tak puas hati dengan orang tu. Lagi best, atas sebab yang sama orang tak suka ngan aku. Huhu. Padahal hati aku baik je. Bole plak mengaku gitu kan? Cume aku takleh nak sembunyi apa yang aku fikir je. Tu je. 


So friends out there, jangan la ingat bile aku buat muka tu aku marah or benci kau. Most of the time i'm just angry with myself and i cant hide it. Hee. TAPI, kalau nak tau aku marah, aku akan senyap dan tak cakap dengan kau. That simple means i'm annoyed with you and aku takleh blah sangat-sangat dah ngan kau. Jadi bile aku senyap tu paham-paham sendiri la ye. 


Orait, post ni dikarang ketika aku separuh emo dan separuh sedar. Eh? Anyway, aku tak suka marah orang. Jadi jangan salah faham. Okay. Tu je. Okbai!






p/s: saya tak garang. saya baik. tibeee.













Wednesday, November 9, 2011

~ GEDIK ! ~

Assalamualaikum!


*yawn*

weh. ngantukkk. hari ni aku tak moh buat ape-ape. jadi aku nak update blog. hee. 
okay, al kisah, mata aku belah kiri ni asik gerak-gerakk je.
sampai aku tak selesa nak buat ape-ape.
so i decided to look for some information regarding to this eye twitching thingy.
and so bile aku dah buat research yang lebih kurang, baru laaa aku tau kenapa mata kita bergerak-gerak and how do you cure it.
kalau ikut cakap orang-orang tua kalau mata kiri tergedik-gedik maksudnye ade berita baik.
kalau mata kanan ada berita buruk.
tapi tu kata orang tua yang mane kite tak tau kesahihannya.
so lebih kurang camni, there are few reasons why your eyes twitch.

1. stress.
yerp. bile kite terlampau stress, mata kite pon sama stress. maka dengan itu, aku kena cari lah punca stress. tapi aku pon tak tau ape yang stress sangat aku ni. camne??


2. keletihan
bila stress, kite akan kurang tidur so the simplest solution is to get enough rest and sleep. wahh. bestnyee. ZzZzZ.


3. eye strain.
bile kite terlalu force mata kite contohnye hadap komputer ataupun bagi mereka yang berkaca mata, haaa ni pon satu sebab jugak mata kite tergedik-gedik.


sebab-sebab lain adalah: 


alkohal dan kafein, allergy dan nutrisi yang tak seimbang. tapi aku rasa antara yang main adalah stress and keletihan. 
haa. ni maknenye aku kena lah masuk tido dulu. hehe.
so, okey geng. tu je nak cerita. masuk tido dulu. 
gudnite!!!






P/s: orang tua-tua ckp kalau mata kiri tergedik-gedik, maksudnya ade orang jauh nak datang. Wahhh. Siapakah gerangannn? 


Monday, November 7, 2011

~ Be My Baby ! ~

Assalamualaikum!


Phewwwit! Geng-geng Wonderfuls seantero dunia mesti dah tau. Tapi aku nak post jugak pasal ni. Dan akhirnya Wonder Girls sudah keluar lagu baru. Tajuk dia 'Be My Baby'. Err. Okayyla. Tapi dissapointed sikit. Tak sehebat dalam teaser pon. Anyhow, aku still suka lagu dia. Terkinja-kinja as always. Hehe. So jom tengok mv be my bayi. :)




Okaylaa. Okay je. Okayyy. So tu je. 


p/s: dan akhirnya mereka juga menjual kaki macam SNSD    -_-"




Tuesday, November 1, 2011

~ Bayi ?! ~

Assalamualaikum!


Buat apekah geng-geng buncit sekalian? Pergh! Hujan-hujan begini, berat betul mata aku nak update blog. Besarnya dugaan ni. Aku harungi jugak. So malam ni aku nak share satu story mory kat korang. Tadi aku melawat baby baru encik boss aku kat umah dia. Pergi beramai-ramai dengan budak2 ofis yang lain. Memang ramai la. Nasib tak roboh umah dia.

So anyway, besela baby baru lahir kan. Dah name pon baby, mestila comel kan. So semua orang berebut-rebut nak pegang baby tu. Jadi kat situ adelah beberapa orang wanita termasuklah aku. Bila masing-masing pegang baby tu, wanita-wanita ni semua nak tunjuk naluri dan sifat-sifat penyayang seorang ibu yang beranak sepuluh. Okay, aku faham kau suka bayi tapi aku tak paham kenapa kau rasa kau tau semua sedangkan kau tak lalui lagi proses menghasilkan dan melahirkan bayi?

Aku selalu dengar orang laki cakap macam ni : " Orang perempuan kalau dukung budak nampak sangat sweet..." or " lelaki suka perempuan yang suka budak..." dan sebagainya. Tapi aku pulak nak cakap, orang perempuan meluat dan menyampah bila tengok perempuan lain cuba-cuba tunjuk hebat dan serba tahu bagaimana nak jaga bayi. Bagi aku, dah nama pon perempuan, kalau tak reti dukung bayi kau pegi dukung sayur je lah. 

Encik boss aku tu memang tak penah ada baby so ini first time la dia jadi ayahanda, tapi wanita-wanita yang tak kawen lagi tu pulakkk bukan main sibuk nak ngajar encik boss aku cara-cara jaga budak. Oh and i forgot to mention, mak mertua encik boss ade je kat rumah tu. Orang-orang tua kan lagi banyak pengalaman jaga bayi, so agak-agak wanita-wanita tu bole tak beat pengalaman mak mertua encik boss tu? 

Serius aku pun tak tau nape aku annoyed sangat. Sebab aku tak dapat pegang baby tu kot. Yelaa sumenye sibuk nak gendong. So aku batalkanla niat nak gendong babynye. Haih. Tapi takpelaa. Esok kalau anak ko sendiri, jangan ko tak reti nak jaga pulak. Okay, update ini sekadar meluah perasaan. Okay. Ngantuk. Nak tido. 


p/s : sila abaikan kemerepekan ini. saya sayang bayi! :)