Sunday, November 13, 2011

~ Bila Nak Kahwin?! ~

Assalamualaikum!



image by Google

Evening everyone! What are you guys up to tonight? Nothing much as for me. It has been the same weekend. Boring as always. Dari pagi sampai malam aku menganga dirumah. Hehe. So mari kite mulakan update malam ini. Pertama sekali aku nak ucapkan tahniah! Yeay! Tapi untuk siapa? Haaa. Tahniah kepada kawan-kawan dan geng-geng diluar sana yang bakal bertunang juga kepada yang bakal berumah tangga. Selamat melangkah ke alam perkahwinan. Tahniah sekali lagi.

Jap! Why so sudden? I mean the congratulates and wishes and all. Haha. Lately aku perasaan, dah ramai kawan-kawan aku yang naik pelamin. I'm talking about friends of my age. So secara tak langsung aku tiba-tiba terfikir. "When is it my turn? When will i get married?". Seriously, i DO NOT like to talk about marriage that much. It makes me feel so old. I mean, it's the moment for you to live like a real grown up, which i'm having some problems dealing with. 

Anyway, tipulah kalau aku cakap aku tak nak kawen. TIPU GILA okay kerana akulah manusia yang paling gataiiii nak kawen.  And people have been asking me "bila nak kawen?". Tapi each time i think of marriage i freaked out and these question appear.

1. Berapa bersediakah aku nak menghadapi alam perkahwinan?
Kawen ni bukannya main-main. Banyak persediaan yang aku kena buat. Dari segi mental, fizikal, rohani dan jasmani. Bersediakah aku nak jalankan tanggungjawab aku sebagai seorang isteri? Masak, kemas, beranak dan jaga anak and bapak dia sekali??? Huhu. Kadang-kadang aku berfikir sampai aku jadi takut nak kawen. 

2. Bolehkah aku jadi isteri, ibu, anak menantu yang disayangi dan dihormati?
Errr. Ni pon soalan yang menakutkan. Melihat kepada perwatakan dan perangai aku yang sekarang ni, yang tak senonoh dan kurang dewasa ni, rasanya macam TAKK. I'm not a good daughter so not sure what i'll end up as. Tak taulah aku mengajar anak aku jadi apa nanti. Dan cerita pasal ibu mertua ku pulak. Memanglah aku nak kawen ngan anak bukan mak dia tapi sedikit sebanyak i'm going to be involved with his family as well thus i have to be a kind-hearted and loving menantu. Barulah mak mertua sayang. #Matilaaa.

3. Bahagiakah perkahwinan aku nanti?
Cewah. Ni soalan paling menakutkan. Andai badai dan ribut melanda. Adakah aku cukup kuat untuk hadapi itu semua bersama si dia? Macam mana pulak andai perpisahan yang terjadi. Baikklah. Mengarut sampai kemana dah aku ni?

Jadi, sekarang ni aku lebih suka untuk tidak berfikir tentang kawen. Senang cite aku tak ready lagi lah. Walaupun aku rase umur aku sekarang ni dah sepatutnya kawen. Tapi apa pun, Allah tu Maha Mengetahui. Mungkin esok atau lusa giliran aku pulak and time tu aku dah siap sedia untuk bergelar seorang isteri. Cewaaah. Berangan la kau. GATALLL. Haha. Haih. Sudahlah. Post ni wujud kerana aku tak larat nak menjawab soalan "BIla nak kawen?". Mungkin aku patut letak stick-it-note kat dahi aku saying " I'll get married when i'm ready!"



p/s: sebelum kau gatal nak nikah sila lah cari calon dulu. takdak calon dengan sapa hang nak nikah?






3 comments:

ReYnn said...

insyAllah,ada jodoh hang nanti..yakin dgn Allah k?! =)

hyerie said...

2 la..xde hal la..kite masih mude..

Zaira Fadzil said...

nak kawen nak kawen nak kawen!