meebo

:: Geng-geng Aku Buncit ::

Tuesday, August 13, 2013

~ Happy Eid Mubarak 2013 ~

Assalamualaikum!


first thing first! Selamat hari raya untuk pembaca. lama dah kan takde update gedebak gedebuk kat blog haku ni. bukan busy weh. aku cume dah konpius dgn template blogger ni skang. aku nak cari button utk buat new post pon amik mase setengah tahun. *tipu gile*.

okay. orang tgh sibuk raye kan skang ni? aku baru balik umah hari sabtu lepas. tak beraya sakan pon. rase mcm tak seronok pon ade. rase mcm tak raye pon ade. nape ek? tapi aku rase tak baik kot aku cakap gitu. Aidilfitri tu anugerah untuk kite kaum Muslimin ni tau jubs. jadi sepatutnye kau raikan hari kemenangan ni. okay. fullstop. bustop.

nape aku sedih? raya dulu ngan skang lain. 

satu sebab arwah atuk dan nenek dah takde. baik belah mak. baik belah abah. dulu berlari2 turun keta nak salam tangan tua mereka. kedut2 kat tangan tu la yg usap kepala kite yg suci tak tau ape2 mase kecik2 dulu. pernah dulu tak dapat balik kampung konon2. aku tulis kad raya untuk arwah atuk ngan nenek. siap aku sisip duit syiling tak ingat berapa sen. duit raya la utk dorang. sedih je. tapi jeng3. cite hindustan kan. last menet abah ajak balik. jadi kad tu bukak la depan mate aku. malu. sbb duit syiling. hehe. tapi takpelah. kite dah lawat kubur mereka. semoga roh mereka dicucuri rahmat. al fatihah.

dua sebab aku dah tua kot! masa berlalu cepat gile rupanye. baru semalam aku rase aku beraya pakai baju kurung yg design dia mak aku buat sekali utk sarung bantal busuk aku. tp hari ni hakak dah bergaya dengan baju saree bergaya di pagi raya pastu masuk petang dah bau busuk peluh sendiri. 26 tahun hidup aku, sekali je aku sempat merasa keluar pagi2 pegi kutip duit raya. dgn sepupu sepapat aku yang skang pon sume dah tua bangka. dah kawen beranak pinak. bangga rase bila org kampung tanye "yang ni anak sape?" "anak wak bakau" jawab aku. wak bakau mmg pemes kat klebang besau tu agaknye. haih. miss that moment. balik umah bahu berat sebelah bai. dulu kutip sume duit syiling. paling mewah singgit kot. tapi dpt doploh sen pon aku dah rase heavennnn. keke. haih. that only happens in your childhood. kalau skang ni aku pegi kutip duit raya dpt hape? penampau la gamaknyeee.

ape lagi ek? tiga sebab as time pass by, family members bertambah. orang tu kawin. orang ni kawin. selang setahun baru leh jumpe kot. sebab kena ikut turn la katekan. tahun ni mak ai. tahun depan pon mak ai. tahun lagi depan pon mak ai. tahun lagi depan baru mak yu. pengsan. bile kite leh jumpe gitu? huhu. jumpe sekali lagi kau dah beranak pinak. dah tak kenal.   (-,-)

empat sbb ape aku rase raya sekarang dah tak semeriah dulu. sebab yang muda makin tua. yang tua makin2 tua. yang makin2 tua dah pergi. kate orang kite yg muda ni cari la yg tua. sementara hayat dorang ade. sampai la tibe masa kite plak kan. anak cucu kite plak yang cari kite. sampailah kite pon pergi. pokoknya yg aku nak sampaikan, masa berjalan. berlalu. takde perhentian. huhu. ape la yang aku merepek ni kan?

okay lah. walaupun aku rase kurang meriah, aku cube jugak meriahkan suasana. nak tengok gambar? aku bubuh sekeping dua *tipu lagi*. enjoy! :)