Monday, August 11, 2014

~ Tipu Dosa! Mati Seksa!~

As salam dan hai semua! 



Happy Sunday!!

Mesti ramai yang sedang berjalan raya ataupun memenuhi undangan majlis perkahwinan gitu. 

Aku tak kemane pon. Ade kat umah je. Tak rase nak bergerak pegi mane2. Malas la. Huhu. 

So hari ni aku nak post pasal tipu dosa mati seksa. Ape kes? Aku kena tipu? Standard la. Sape tak penah menipu da tertipu. Ye tak. Cuma aku nak tau. Kenape nak kena menipu?! Ini antara alasan yang aku bole simpulkan.

1. Selamatkan diri.
Biasanya kita menipu sebab nak selamatkan keadaan la kan? Tak kira utk tujuan baik atau tidak. But people lie to solve problems. But do they know they actually create more problems when they lie? Tetttt.

2. Tak nak ngaku kesalahan
Ini utk species yang dah buat salah tapi tak nak ngaku. Sebab? Tak bole terima diri sendiri buat silap. So they start blaming and accusing other people. Yet again, lying will not make you any better. If you've made mistake than just admit, apologize and learn the lesson. Apehal orang nak kena tanggung salah kau plak?

3. Saje nak aniaya orang. 
Dah kenape ko ni? Kurang kasih syg agaknye. Aku paling geram species orang yg mcm ni. Ade jugak wujud pulak tu. Suke tgk orang lain susah. Suke tgk orang lain bermasalah. Jauhkan drpd jadi orang species gini.

4. Memang hobi dia menipu. 
To kill the boredom, so kau pon tipula orang this and that. Pastu? Kantoi. Repeat balik alasan 1 sampai la 4 and ulang sampai penat.

Haih. Nasihat aku. Jangan mula menipu. Sbb dia mcm barah. Lama2 makin parah dan berdarah. Haaa. Pastu susah dah nak cure. Aku bukan tak penah menipu. Tapi takdelah nak jadikan tipu makanan ruji. Paham?

Okay. Conclusion dia. #saynotoliars

Thank u,
Juliana


4 comments:

Brader P.E.T fka Tinta Melayu said...

Huih... Macam dah lama tak buat entry baru je. Mungkin nak kena aktif balik le kot. Hehehe.

http://m.braderpet.com

Senandung Hatiku said...

Bw ..jangan main tipu ya.. :)

nini said...

gurau2......ter menipu...hihi

aqila ramlee said...

yeah..mmg org skrg ssh nk percaya. kdg byk menipu untuk kepentingan dri sendri.huu
btw blog anda dilistkn dlm liebster awards. meh klik link ni..
http://qelaramlee.blogspot.com/2014/09/name-listed.html