Monday, August 7, 2017

~ Mary Kay Product Knowledge Session ~


Assalamualaikum and good morning.

Helo milo! Happy Monday uols. How was weekend? Mine was great despite of the menstrual cramp. Dah macam sotong aku geliat2 nak hilangkan rasa sakit. Any petua? You may share in comment box below.

Okay. Nak tau tak semalam aku ke mana? Jeng jeng jeng. Semalam aku…..






ATTEND PRODUCT KNOWLEDGE 



*yeee ramai. Dengar2 170 org dari serata Malaysia ye. 


Haaa. Apa itu product knowledge? Tak reti nak explain panjang2 tapi yang pasti kelas ni seronok. Haha. Basically ni adalah inisiatif dari ESSD Shiela team up dengan SDs bawah Mesmerize Bee  & Future Area sebagai langkah untuk pastikan kami tahu, faham dan kenal produk2 Mary Kay sebelum nak consult skin customer.  Baru la betul kata omputeh “Beauty with Brain”. 
.
Memang interesting. Masuk kali ni dah 3 kali attend PK. Setiap kali pegi mesti blaja benda baru. Mentor2 terdiri daripada SDs yang hebat2 belaka. Dari teori ke praktikal, dari skincare ke make up sumenye kami belajar. Kalau tanya aku apa pentingnya pegi PK:

1. Macam aku cakap tadi, first and foremost. It is very important for you to know the products. A-Z. Kena la tau kenapa satu2 produck tu dibuat. Rugi je Mary Kay invest berjuta2 untuk research and development, tibe2 aku cume mampu cite kat customer “Mary Kay bagusss”. Tak meyakinkan langsung. Jadi dari PK la aku dapat berkenalan dgn sume product, dan rasa sendiri keberkesanan semua product tu dannn memang byk rupanya manfaat2 produk Mary Kay yang aku tak tau.




*ni cleanse dari BE1, BE2, BE3 & BE Evo. Setiap formula lain2 jenis kulit. Yang tu lain kali bole cite.
  
2. Kenal produk je tak cukup beb. Kalau kau tau fungsi tapi kau tak kenal pasti condition skin customer ko, nak advise camne hoi? Kang tak memasal dah break out makin2 break out. Dalam PK ni jugak kami belajar sedikit sebanyak tentang kulit. Dan of course la kami tak claim kami setanding doctor. So dengan attend PK, sekurang2nya we have our own guidelines of the do’s and don’ts when it comes to skincare consultation. Camtu la lebih kurang.



*tengok mask pon bermacam2. Tapi awas, tak bole sebarang advise. Kena la kenalpasti masalah kulit customer dulu ye. Gambar selepas tak amik. Huhu

3. Okay mentor yang handle PK ni terdiri dari SDs yang hebat2 semuanya. Personally aku memang gugup sikit bab2 bercakap depan orang ni. Tapi bila tengok SDs bercakap kat depan, terus rasa tekun nak mendengar. As if dorang menyanyi pulak. Haha. So point aku kat sini, melalui PK ni dorang salurkan aura SD dorang tu kat kami and buat kami rasa semangat nak belajar and be like them.

4. PK banyak tips-tips yang jatuh dari langit ko tau?  Like tgh2 belajar mesti SDs keluar ayat “ nak tau tak tips…” “..nak tau tak macam mana nak…” “ nak tak saya kongsi…”.  Aku dok pikir, baik hati gile korang ni. Sume korang share kot. Sikit pon tak simpan. Pasal tu depa ni jadi SD cepat kan because of the Go Give attitude.  So sume dorang dah kasi. Aku yang attend ni, nak dengan taknak je. Haaa.
.
Okay, banyak lagi tapi so far ni yang lalu dalam kepala aku skang. Haha.  Tapi kalau ditakdirkan ada lagi PK ni mmg aku nak attend. Ilmu PK kena sentiasa refresh. Dengan Mary Kay asik keluar product baru je, maka lagi la perlu attend PK ni.  Sangat membantu. 

Tapikan above all, aku rasa yang paling penting, at the end of the day aku rasa lebih konfiden untuk bagi consultation or servis kat customer lepas ni. I think I can handle it now. Jadi kalau ada yang perlukan consultation jangan segan2 contact okay. Last but not least. Nah tengok la gambar2 tak seberapa ni. 


*cewah masa ni masing2 tgh segar ak serap ilmu. Pastu tgh hari masing2 dah gelabah cicak. Perut lapar. Haha.


*dah rupe apa masing2. Haha. Mummy pika cakap macam rupa kucing hutan. 




*tadaaaa. Bidadari dari langit. Yang mengapit dah berpunya ye kawan2.



*nah. Lagi beluncas nak bertukar jadi rerama. 



*haaa. Tu dia pari-pari bersama ibu pari-pari. 

So sampai sini je post aku kali ni. Jumpa lagi dalam post yang seterusnyaaa

P/s: We ❤️ Mary Kay! 

Mary Kay Independent Beauty Consultant
Juliana | 0113.255.8016


No comments: