Saturday, August 19, 2017

~ #ProductReview Mary Kay Botanical Effect Set ~

Assalamualaikum and good morning!

Weehuu. So ku kembali dengan post baruuu. Tentunya cerita tentang Mary Kay. So in my previous post i've shared with you all skincare products that are available from Mary kay and aku janji nak share #productreview untuk Botanical Effect Formula 1 to 3. Well here you go! Teruskan menbaca!




Macam yang aku cite sebelum ni, set BE ni adalah set yang paling basic sekali yang mana concern dia lebih kepada nak dapatkan kulit yang sihat dan seimbang dan kerana itu Mary Kay menghasilkan BE ni dalam 3 formula berbeza mengikut jenis kulit korang. Haa. Tau tak jenis kulit masing2? Cuba klik dekat sini. Kalau dah tau jom teruskan membaca.

Bahan utama dalam BE ni adalah ekstrak Silymarin untuk menenangkan dan melembutkan kulit dan buah Luo Han Guo yang kaya dengan antikoksidan untuk melindungi kulit. Tak penah dengar silalah Google. 3 formula yang aku cite tadi adalah:


- Formula 1 untuk kulit kering. Dalam BE F1 ni ada extract Biji Flaks dan Kelp (aka rumpai laut). Kedua2 bahan ni memberikan kelembapan pada kulit. Dia buat kulit kering ni rasa selesa laa.


- Formula 2 untuk kulit normal. BE F2 pulak ada ekstrak Frangipani (bunga kemboja dik non) dan ekstrak bunga teratai. Fungi BE F2 ni pulak untuk kekalkan kulit yang seimbang. 

- Formula 3 untuk kulit berminyak. BE F3 pulak ada ekstrak Kanuka (sejenis pokok teh) dan ekstrak jambu batu. Tugas bahan2 ni untuk bersihkan liang roma dan kurangkan minyak yang berlebihan. 

Sebab tu pentingnya untuk kita tau jenis kulit kita. Jadi takdela tersalah formula. Kalau salah nanti kulit jadi tak seimbang dan boleh jadi lagi teruk. Selain tu tekstur setiap formula pon lain tauuu. 

Ada 4 je item dalam regime BE ni. Mudah sangat.

































1. Cleanse - untuk bersihkan kulit dan tanggalkan mekap













2. Masker - untuk buang sel kulit mati sebelum sel2 tu menyumbatkan pori-pori kita. sambil2 tu bila dah kering, mask ni ade beads yg bole dijadikan scrub (oops cuma F1 dan F2 je yang ada scrub tau) secara tak langsung bole hilangkan white/black head kat muka korang. 









3. Freshen - menyegarkan kulit kita dan bertindak sebagai langkah permbersihan kali kedua. pakai dia mcm toner tu. letak atas kapas dan lap kat muka. 












4. Hydrate - bahasa mudahnye mcm moisturizer la. Untuk lembapkan kulit ikut keperluan masing2. 











Okay, review aku sebagai pengguna? Awal permulaan jadi Beauty Consultant memang aku start dengan BE F2. Pertama kali aku apply mmg rase org kate immediate effect dia. At that point aku dah bole rase aku tak salah pilih produk dan ni la dia produk yang aku dok cari selama ni. All this while aku clueless nak pakai produk apa. Sebab pakai apa pun kulit masih sama. Antara 4 item ni feveret aku ialah mask la sebab dia dwifungsi. Kesan dia pon best. Mmg kurang la white head aku. Dan dulu aku bukan penggemar moisturizer. Kebanyakkan yg aku pakai buat muka aku rasa melekit dan berminyak. So aku stop pakai. Lagipun igt cuci muka je dah cukup. Rupenya tidak. Tapi tetap cuba  hydrate BE. Mmg puas hati sebab lain rasa dia. Kalau pakai rasa relaks sgt muka. Takde melekit sgt dan cepat meresap. Bila dah meresap tu mmg rasa kulit kau mcm lembut toink toink. Pencuci dia pulak tekstur dia licin dan tak berbuih. Tu yang paling aku suka. Selalu pencuci yg berbuih ni buat kulit aku rase pedih dan kering. Huhu. Freshen dia pon best. Rasa 2 kali lebih bersih lepas sapu freshen. Jadi, aku bole kata yang BE is the first skincare yg berjaya buat skin aku bernafas balik. First produk yang buat aku jatuh cinta sungguh dengan Mary Kay. In short, recommended!

Okay. Review Botanical Effects Evolution bole baca kat sini okay. Tak daya pulak nak taip baru. 
Hahaha. So jumpe pada post yang seterusnya. Banyak lagi skincare yang aku tak review ni. Hihi.

P/s: walaupun dah upgrade ke regime lain, ada masa rindu pulak BE F2. Bila rindu pakai la jugak sebab produk Mary Kay kalau campur2 regime pon takde masalah. Best tau takkk?


Mary Kay Independent Beauty Consultant

Juliana | 0113-255 8016





No comments: